i

Waterhardheid Berkhout

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Berkhout heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Berkhout is 0,00 dH. Dit is water.

Berkhout telt 2.475 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Berkhout ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Koggenland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming behoorlijk hard leidingwater Berkhout

De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is erg persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 10,36 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het boenen van de glazen douchewand dulden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 10,36 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Berkhout waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 10,36 dH in Berkhout**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Berkhout

Rekensom voor 10,36 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Berkhout?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Berkhout is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 10,36 naar 0 Duitse graden terug te brengen.