i

Waterhardheid Berkhout

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het water in Berkhout ligt rond de 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Berkhout biedt plaats aan 2.475 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Berkhout bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Koggenland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis behoorlijk hard drinkwater Berkhout

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 10,36 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het ontkalken van de tegels voor lief nemen.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Het is evenwel onzin dat water van 10,36 Duitse graden zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Berkhout waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 10,36 dH in Berkhout**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met totaal zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Berkhout

Calculatie voor 10,36 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Berkhout?

Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Berkhout is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 10,36 naar 0 dH te verminderen.