i

Waterhardheid Beusichem

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 11.30 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Beusichem heeft een waterhardheid van minimaal 11,30 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 11,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 36,21 kilogram kalkaanslag.

Beusichem is een kleine woonplaats met 3.090 inwoners. Beusichem is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis behoorlijk hard leidingwater Beusichem

De betekenis van een bepaalde hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 11,30 dH "OK" vinden en daarmee het schoonmaken van de tegels aanvaarden.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het onzin dat water met een hardheid van 11,30 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Beusichem objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 11,30 Duitse graden in Beusichem**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Beusichem

Becijfering voor 11,30 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 11,30 dH x 180m3 = 36,21 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Beusichem?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Beusichem is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 11,30 naar 0 Duitse graden te verminderen.