i

Waterhardheid Beusichem

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 11.30 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Beusichem heeft een minimale waterhardheid van 11,30 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH is goed voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 11,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 36,21 kilogram kalk.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Beusichem is 0,00 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als water.

Beusichem is een kleine woonplaats met 3.090 inwonenden. Beusichem bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis behoorlijk hard drinkwater Beusichem

De betekenis van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 11,30 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het schrobben van de douchewand voor lief nemen.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat water van 11,30 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Beusichem waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 11,30 dH in Beusichem**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Beusichem

Berekening voor 11,30 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 11,30 dH x 180m3 = 36,21 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Beusichem?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Beusichem is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 11,30 naar 0 Duitse graden te verminderen.