i

Waterhardheid Beverwijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Beverwijk. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Beverwijk is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Beverwijk biedt plaats aan 37.945 inwoners. Het is een gemiddeld grote woonplaats. Beverwijk is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Beverwijk.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Beverwijk

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De ervaring van de bepaalde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Water met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Het is echter ook een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is debat over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Beverwijk waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Beverwijk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Beverwijk

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Beverwijk?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Beverwijk is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.