i

Waterhardheid Beverwijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het leidingwater in Beverwijk is om en nabij de 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Beverwijk telt 37.945 inwonenden. Dit is een middelgrote woonplaats. Beverwijk ligt in de gemeente Beverwijk. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Beverwijk

Men kan een waterhardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden. De ervaring van de gegeven hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Het is evenwel onzin dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Beverwijk objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Beverwijk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Beverwijk

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Beverwijk?

Praktisch iedereen ervaart volledig onthard leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Beverwijk is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.