i

Waterhardheid Biggekerke

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Biggekerke ligt rond 6,38 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Biggekerke is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Biggekerke is een kleine woonplaats met 940 inwonenden. Biggekerke ligt in de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Veere.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Biggekerke

De indruk van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchewand dulden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Biggekerke waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 6,38 dH in Biggekerke**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Biggekerke

Berekening voor 6,38 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Biggekerke?

Zacht water wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Biggekerke is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.