i

Waterhardheid Biggekerke

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Zo hard is het leidingwater in Biggekerke. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Biggekerke telt 940 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Biggekerke is onderdeel van de gemeente Veere. Die hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Biggekerke

Iemand kan waterhardheid van 6,38 Duitse graden "normaal" vinden. De beleving van de bepaalde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Biggekerke waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Biggekerke**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Biggekerke

Berekening voor 6,38 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Biggekerke?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt gewoonlijk voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Biggekerke is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 dH te verminderen.