i

Waterhardheid Bilthoven

 • Zacht
  0
 • 6.40 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,40 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Bilthoven. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,51 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Bilthoven is een redelijk kleine woonplaats met 22.005 inwonenden. Bilthoven maakt deel uit van de centrale provincie Utrecht in de gemeente De Bilt.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Bilthoven

De beleving van een bepaalde waterhardheid is duidelijk subjectief. U kunt zo een waterhardheid van 6,40 dH "normaal" vinden en dus het boenen van de tegels dulden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat water met een hardheid van 6,40 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Bilthoven objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,40 dH in Bilthoven**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Bilthoven

Calculatie voor 6,40 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,40 dH x 180m3 = 20,51 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Bilthoven?

Iedereen ondervindt onthard water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Bilthoven is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,40 naar 0 Duitse graden te reduceren.