i

Waterhardheid Bilthoven

 • Zacht
  0
 • 6.40 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,40 Duitse graden. Zo hard is het water in Bilthoven minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,51 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Bilthoven is 0,00 dH. Dit staat bekend als water.

Bilthoven is een naar verhouding kleine woonplaats met 22.005 inwonenden. Bilthoven bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente De Bilt.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Bilthoven

De ervaring van een vastgestelde hardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,40 dH "heel gewoon" vinden en dus het boenen van de douche dulden.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 6,40 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Bilthoven objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 6,40 Duitse graden in Bilthoven**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Bilthoven

Berekening voor 6,40 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,40 dH x 180m3 = 20,51 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Bilthoven?

Iedereen ervaart zacht water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt het vaakst voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Bilthoven is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,40 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.