i

Waterhardheid Blaricum

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de hardheid van het kraanwater in Blaricum. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Blaricum biedt plaats aan 9.110 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Blaricum maakt deel uit van de gemeente Blaricum. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Blaricum

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is zeer persoonlijk. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het ontkalken van de douchewand dulden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Blaricum waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Blaricum**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Blaricum

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Blaricum?

Praktisch iedereen beleeft kalkvrij water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in streken met hard drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Blaricum is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.