i

Waterhardheid Blaricum

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Blaricum minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Blaricum is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Blaricum telt 9.110 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Blaricum maakt deel uit van de gemeente Blaricum. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Blaricum+Blaricum

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Jan - Wervershoof
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Blaricum

Sommige mensen kunnen een hardheid van 6,00 Duitse graden "acceptabel" vinden. De betekenis van een bepaalde waterhardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Blaricum waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Blaricum**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar soms kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Blaricum

Rekensom voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Blaricum?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt meestal voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Blaricum is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.