i

Waterhardheid Bleiswijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het water in Bleiswijk. Dit is tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Bleiswijk biedt plaats aan 11.145 inwoners. Dit is een betrekkelijk kleine woonplaats. Bleiswijk is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Lansingerland.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Bleiswijk

Iemand kan hardheid van 4,98 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De indruk van de vastgestelde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Bleiswijk waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Bleiswijk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Bleiswijk

Calculatie voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Bleiswijk?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt in het algemeen voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Bleiswijk is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.