i

Waterhardheid Bleiswijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Bleiswijk. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Bleiswijk is 9,41 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Bleiswijk is een betrekkelijk kleine woonplaats met 11.145 inwonenden. Bleiswijk maakt deel uit van de gemeente Lansingerland. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Bleiswijk

De ontvangst van een gegeven hardheid is onmiskenbaar subjectief. U kunt zo een hardheid van 4,98 dH "OK" vinden en het schrobben van de kranen accepteren.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Evenwel is het onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Bleiswijk objectief duiden

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 4,98 dH in Bleiswijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met volledig onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Bleiswijk

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Bleiswijk?

Praktisch iedereen ervaart volledig kalkvrij drinkwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Bleiswijk is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.