i

Waterhardheid Bloemendaal

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Bloemendaal minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Bloemendaal is 10,36 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Bloemendaal is een kleine woonplaats met 6.320 inwoners. Bloemendaal is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Bloemendaal.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Bloemendaal

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het ontkalken van de glazen douchewand dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Toch is het een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Bloemendaal objectief duiden

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Bloemendaal**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Bloemendaal

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Bloemendaal?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine restant komt in de regel voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Bloemendaal is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.