i

Waterhardheid Bodegraven

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het drinkwater in Bodegraven ligt rond 4,98 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Bodegraven is 9,41 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Bodegraven is een vrij kleine woonplaats met 17.740 inwonenden. Bodegraven hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Bodegraven

Sommige mensen kunnen een hardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde waterhardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Het is evenwel onzin dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Bodegraven objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in water meten en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Bodegraven**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Bodegraven

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Bodegraven?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Bodegraven is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.