Waterhardheid Borne

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 14,40 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Borne heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 5,50 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub kraanwater. 5,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,62 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Borne is 14,40 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Borne is een vrij kleine woonplaats met 19.880 inwonenden. Borne is onderdeel van de gemeente Borne. Die hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater

De ervaring van een gegeven hardheid is duidelijk persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 5,50 dH "normaal" vinden en daarmee het schrobben van de douche aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Nochtans is het een fabeltje dat een waterhardheid van 5,50 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Borne objectief duiden

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 5,50 Duitse graden in Borne**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Borne

Rekensom voor 5,50 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,50 dH x 180m3 = 17,62 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Borne?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij water als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Borne is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 5,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.