Waterhardheid Borne

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5.50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 14,40 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Borne is 5,50 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 drinkwater. 5,50 dH x 17,8 = 17,00 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Borne is 14,40 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Borne telt 19.880 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Borne ligt in de gemeente Borne. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.

Waterhardheid graadmeter

Lees meer
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater

Iemand kan waterhardheid van 5,50 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Hoe dan ook is het niet waar dat een waterhardheid van 5,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Borne objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 5,50 dH in Borne**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

**Zelf omrekenen hardheid Borne

Berekening voor 5,50 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,50 dH = 17,00 gram kalk.
5,50 gram x 180 kuub water = zeker 17,00 kilogram kalkaanslag per jaar.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Borne?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt gewoonlijk voor in oorden met hard water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Borne is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 5,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.