i

Waterhardheid Borne

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 9.30 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

9,30 dH. Zo hard is het water in Borne minimaal. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Borne is 0,00 Duitse graden. Dit staat te boek als water.

Borne telt 19.880 inwoners. Het is een vrij kleine woonplaats. Borne ligt in de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Borne.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving behoorlijk hard water Borne

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is merkbaar subjectief. U kunt zo een waterhardheid van 9,30 dH "acceptabel" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douche aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het niet waar dat water van 9,30 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Borne waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 9,30 dH in Borne**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Borne

Berekening voor 9,30 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Borne?

Zacht water wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Borne is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 9,30 naar 0 dH terug te dringen.