Waterhardheid Borne

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,50 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 14,40 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,50 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het water in Borne. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 5,50 dH x 17,8 = 97,90 gram kalkaanslag in elke kuub water.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Borne is 14,40 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Borne biedt plaats aan 19.880 inwoners. Dit is een redelijk kleine woonplaats. Borne bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Borne.

Hardheid maatstaf

Lees meer

Persoonlijke beleving "tamelijk hard" kraanwater

Mensen kunnen hardheid van 5,50 dH misschien "acceptabel" vinden. De betekenis van een bepaalde hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Toch is het onzin dat water met een hardheid van 5,50 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Borne objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 5,50 dH in Borne**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.

**Zelf uitrekenen hardheid water Borne

Berekening voor 5,50 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,50 dH = 97,90 gram kalkdeeltjes.
97,90 gram x 180 kuub water = dik 17 kilo kalk jaarlijks.

Is een waterontharder zinvol in Borne?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de Overijsselse woonplaats Borne is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 5,50 naar 0 dH te reduceren.

Bekijk hier ervaringen met de AquaCell waterontharder vlakbij Borne of in de provincie Overijssel.

Video ervaringen

 

Contact

Dit is afhankelijk van uw waterverbruik en waterhardheid. Zullen we dit vrijblijvend voor u uitrekenen?

Onze excuses voor het ongemak.
Uw aanvraag kan momenteel niet worden verwerkt.

Uw reactie is in goede orde ontvangen.
Wij weten wat ons te doen staat.

Wilt u iets weten of heeft u een suggestie voor ons? We lezen het graag.

Onze excuses voor het ongemak.
Uw aanvraag kan momenteel niet worden verwerkt.

Uw reactie is in goede orde ontvangen.
Wij weten wat ons te doen staat.

Voor bijna elke postcode is er wel een AquaCell eigenaar bereid om zijn of haar ervaringen met u te delen. Wilt u hier gebruik van maken?

JA! Stuur mij deze contactgegevens uit mijn eigen postcodegebied.

Onze excuses voor het ongemak.
Uw aanvraag kan momenteel niet worden verwerkt.

Uw reactie is in goede orde ontvangen.
Wij weten wat ons te doen staat.