i

Waterhardheid Boskoop

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Boskoop ligt in de buurt van 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Boskoop is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Boskoop telt 15.190 inwoners. Het is een naar verhouding kleine woonplaats. Boskoop hoort bij de gemeente Alphen aan den Rijn. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Boskoop

Mensen kunnen een hardheid van 4,98 dH misschien "normaal" vinden. De waarneming van de gegeven waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Toch is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Boskoop objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Boskoop**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Boskoop

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Boskoop?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaliter voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Boskoop is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.