i

Waterhardheid Boskoop

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het drinkwater in Boskoop. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Boskoop is een betrekkelijk kleine woonplaats met 15.190 inwonenden. Boskoop maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Boskoop+Alphen aan den Rijn

"Review beoordeling: 10 uit 10"

PKG - Alphen aan den Rijn
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Boskoop

De perceptie van een gegeven waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "normaal" vinden en dus het (schoon)poetsen van de badkamer voor lief nemen.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Echter, het is onzin dat water van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Boskoop waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Boskoop**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Boskoop

Becijfering voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Boskoop?

Praktisch iedereen ervaart onthard kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in gebieden met hard water. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Boskoop is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.