i

Waterhardheid Botlek Rotterdam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het water in Botlek Rotterdam minimaal. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk in elke kuub leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Botlek Rotterdam is 9,41 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Botlek Rotterdam maakt deel uit van de gemeente Rotterdam. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Botlek Rotterdam

Mensen kunnen hardheid van 4,98 dH misschien "prima" vinden. De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Nochtans is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Botlek Rotterdam waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Botlek Rotterdam**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Botlek Rotterdam

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Botlek Rotterdam?

Een ieder ondervindt volledig zacht drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Botlek Rotterdam is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.