i

Waterhardheid Botlek Rotterdam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het kraanwater in Botlek Rotterdam. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Botlek Rotterdam ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Rotterdam.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Botlek Rotterdam

Men kan een waterhardheid van 4,98 dH wellicht "geen probleem" vinden. De beleving van de bepaalde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Water van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Nochtans is het een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Botlek Rotterdam objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Botlek Rotterdam**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Botlek Rotterdam

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Botlek Rotterdam?

Een ieder beleeft kalkvrij water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt veelal voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Botlek Rotterdam is het dus zeker nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.