i

Waterhardheid Bovenkarspel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Bovenkarspel heeft een waterhardheid van ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Bovenkarspel is een naar verhouding kleine woonplaats met 10.460 inwoners. Bovenkarspel ligt in de gemeente Stede Broec. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Bovenkarspel

Men kan hardheid van 6,00 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De ervaring van een bepaalde hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Bovenkarspel objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Bovenkarspel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Bovenkarspel

Berekening voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Bovenkarspel?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Bovenkarspel is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.