i

Waterhardheid Bovenkarspel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Bovenkarspel. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk in elke m3 leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste hardheid in Bovenkarspel is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Bovenkarspel telt 10.460 inwoners. Het is een naar verhouding kleine woonplaats. Bovenkarspel maakt deel uit van de gemeente Stede Broec. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Bovenkarspel

De beleving van een gegeven hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 Duitse graden "geen probleem" vinden en het boenen van de glazen douchewand aanvaarden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Niettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Bovenkarspel waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Bovenkarspel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Bovenkarspel

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Bovenkarspel?

Praktisch iedereen ervaart volledig onthard leidingwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Bovenkarspel is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.