i

Waterhardheid Brandwijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het water in Brandwijk is 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per m3 drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Brandwijk is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Brandwijk biedt plaats aan 1.285 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Brandwijk maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Molenwaard.

Hardheid normering

Kaart van place+Brandwijk+Molenwaard

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Martine - Woerdense Verlaat
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Brandwijk

Iemand kan hardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden. De waarneming van de vastgestelde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Echter, het is onzin dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Brandwijk waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Brandwijk**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Brandwijk

Becijfering voor 4,98 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Brandwijk?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Brandwijk is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.