i

Waterhardheid Brandwijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het kraanwater in Brandwijk is om en nabij de 4,98 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Brandwijk telt 1.285 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Brandwijk hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Molenwaard.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Brandwijk

Iemand kan waterhardheid van 4,98 dH misschien "OK" vinden. De waarneming van de bepaalde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Brandwijk objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Brandwijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met totaal onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Brandwijk

Calculatie voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Brandwijk?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Brandwijk is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.