i

Waterhardheid Breda

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,70 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het kraanwater in Breda is 7,90 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalkaanslag.

Breda maakt deel uit van de top 50 steden in Nederland en is daarmee een vrij grote woonplaats met 146.500 inwonenden. Breda hoort bij de gemeente Breda. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Breda

Sommige mensen kunnen hardheid van 7,90 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De betekenis van de gegeven hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Het is echter ook een verzinsel dat een waterhardheid van 7,90 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Breda waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 7,90 Duitse graden in Breda**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Breda

Calculatie voor 7,90 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Breda?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij water als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Breda is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 7,90 naar 0 Duitse graden te verminderen.