i

Waterhardheid Breda

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,70 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,90 Duitse graden. Zo hard is het water in Breda minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Breda is 10,70 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Breda hoort bij de top-50 steden van Nederland en is daarmee een nogal grootschalige woonplaats met 146.500 inwonenden. Breda bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Breda.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Breda

U kunt een waterhardheid van 7,90 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De beleving van de bepaalde hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 7,90 dH zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Breda waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in water testen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,90 dH in Breda**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Breda

Berekening voor 7,90 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Breda?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Breda is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 7,90 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.