i

Waterhardheid Breezand

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Breezand. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Breezand is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Breezand is een kleine woonplaats met 3.775 inwoners. Breezand is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Breezand

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is zeer subjectief. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden en het ontkalken van de tegels voor lief nemen.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Nochtans is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Breezand objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Breezand**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Breezand

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Breezand?

Iedereen ervaart onthard drinkwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Breezand is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.