i

Waterhardheid Breezand

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Breezand. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Breezand telt 3.775 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Breezand ligt in de gemeente Hollands Kroon. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Breezand

Iemand kan hardheid van 6,00 dH wellicht "acceptabel" vinden. De waarneming van de vastgestelde hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Evenwel is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Breezand objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Breezand**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Breezand

Becijfering voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Breezand?

Iedereen beleeft volledig kalkvrij leidingwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt dikwijls voor in streken met hard water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Breezand is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.