i

Waterhardheid Breukeleveen

 • Zacht
  0
 • 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Breukeleveen. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Breukeleveen is 0,00 Duitse graden. Dit staat te boek als water.

Breukeleveen biedt plaats aan 220 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Breukeleveen is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Wijdemeren.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Breukeleveen

Iemand kan waterhardheid van 6,00 dH misschien "normaal" vinden. De perceptie van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Niettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Breukeleveen waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Breukeleveen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Breukeleveen

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Breukeleveen?

Een ieder ondervindt onthard leidingwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt meestal voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Breukeleveen is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.