i

Waterhardheid Breukeleveen

 • Zacht
  0
 • 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Breukeleveen. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Breukeleveen is een kleine woonplaats met 220 inwonenden. Breukeleveen hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Wijdemeren.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Breukeleveen

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is erg subjectief. Mensen kunnen zo een hardheid van 6,00 dH "normaal" vinden en dus het schrobben van de douchekranen aanvaarden.

Water van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het niet waar dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Breukeleveen objectief bepalen

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Breukeleveen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Breukeleveen

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Breukeleveen?

Iedereen ondervindt volledig onthard kraanwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Breukeleveen is het dus zeker zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.