i

Waterhardheid Brielle

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het kraanwater in Brielle ligt rond 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk per 1000 liter leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Brielle telt 9.335 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Brielle maakt deel uit van de gemeente Brielle. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Brielle

De perceptie van een bepaalde hardheid is kennelijk subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 dH "prima" vinden en dus het (schoon)poetsen van de glazen douchewand voor lief nemen.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Evenwel is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Brielle waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Brielle**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Brielle

Rekensom voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Brielle?

Iedereen beleeft volledig zacht kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine residu komt doorgaans voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Brielle is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.