i

Waterhardheid Brielle

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Brielle kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 4,98 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. Één dH waterhardheid is 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Brielle is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Brielle is een kleine woonplaats met 9.335 inwonenden. Brielle is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Brielle.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Brielle

Iemand kan een hardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van de vastgestelde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Echter, het is onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Brielle waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Brielle**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Brielle

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Brielle?

Iedereen ondervindt volledig zacht water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Brielle is het dus zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.