i

Waterhardheid Broek in Waterland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Broek in Waterland is 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH komt overeen met 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Broek in Waterland is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Broek in Waterland biedt plaats aan 2.500 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Broek in Waterland maakt deel uit van de gemeente Waterland. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Broek in Waterland

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het ontkalken van de douchekranen aanvaarden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Toch is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Broek in Waterland waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Broek in Waterland**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Broek in Waterland

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Broek in Waterland?

Een ieder beleeft kalkvrij water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in streken met hard leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Broek in Waterland is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.