i

Waterhardheid Broek in Waterland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het water in Broek in Waterland. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Broek in Waterland telt 2.500 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Broek in Waterland is onderdeel van de gemeente Waterland. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Broek in Waterland

U kunt hardheid van 6,00 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Hoe dan ook is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Broek in Waterland waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in kraanwater testen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Broek in Waterland**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Broek in Waterland

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Broek in Waterland?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Broek in Waterland is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.