i

Waterhardheid Broek op Langedijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het kraanwater in Broek op Langedijk is ongeveer 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH staat voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Broek op Langedijk is een kleine woonplaats met 5.035 inwoners. Broek op Langedijk hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Langedijk.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Broek op Langedijk

Men kan een hardheid van 6,00 dH "OK" vinden. De waarneming van de bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Desondanks is het niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Broek op Langedijk waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Broek op Langedijk**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Broek op Langedijk

Rekensom voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Broek op Langedijk?

Iedereen ervaart kalkvrij kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Broek op Langedijk is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.