i

Waterhardheid Broek op Langedijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Broek op Langedijk. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH is goed voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Broek op Langedijk is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Broek op Langedijk telt 5.035 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Broek op Langedijk is onderdeel van de gemeente Langedijk. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Broek op Langedijk

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,00 dH misschien "geen probleem" vinden. De indruk van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Broek op Langedijk waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Broek op Langedijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Broek op Langedijk

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Broek op Langedijk?

Iedereen beleeft volledig zacht drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt veelal voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Broek op Langedijk is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.