i

Waterhardheid Brouwershaven

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in Brouwershaven. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Brouwershaven is een kleine woonplaats met 1.385 inwoners. Brouwershaven is onderdeel van de gemeente Schouwen-Duiveland. Die hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Brouwershaven

U kunt een hardheid van 6,38 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van de gegeven waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Het is evenwel onzin dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Brouwershaven objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 dH in Brouwershaven**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Brouwershaven

Calculatie voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Brouwershaven?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt praktisch altijd voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Brouwershaven is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te brengen.