i

Waterhardheid Brouwershaven

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Brouwershaven kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 6,38 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 leidingwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Brouwershaven is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Brouwershaven is een kleine woonplaats met 1.385 inwoners. Brouwershaven ligt in de gemeente Schouwen-Duiveland. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid maat

Kaart van place+Brouwershaven+Schouwen-Duiveland

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Wouter - Brouwershaven
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Brouwershaven

U kunt een waterhardheid van 6,38 dH "normaal" vinden. De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Hoe dan ook is het onzin dat water van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is discussie over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Brouwershaven objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 dH in Brouwershaven**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Brouwershaven

Rekensom voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Brouwershaven?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt dikwijls voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Brouwershaven is het dus zeker zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.