i

Waterhardheid Bruinisse

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het kraanwater in Bruinisse is om en nabij de 6,38 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Bruinisse is 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Bruinisse is een erg kleine woonplaats met 3.985 inwonenden. Bruinisse is onderdeel van de gemeente Schouwen-Duiveland. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Bruinisse

Iemand kan waterhardheid van 6,38 dH "prima" vinden. De ervaring van de gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Echter, het is niet waar dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Bruinisse waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in Bruinisse**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Bruinisse

Berekening voor 6,38 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Bruinisse?

Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Bruinisse is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te reduceren.