i

Waterhardheid Buitenkaag

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Buitenkaag kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Buitenkaag is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Buitenkaag is een kleine woonplaats met 425 inwonenden. Buitenkaag maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Buitenkaag+Haarlemmermeer

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Rogier - Hoofddorp
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Buitenkaag

Iemand kan een hardheid van 6,00 Duitse graden "acceptabel" vinden. De ervaring van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Evenwel is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Buitenkaag objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Buitenkaag**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Buitenkaag

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Buitenkaag?

Zacht water wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Buitenkaag is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.