i

Waterhardheid Buitenkaag

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Buitenkaag minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Buitenkaag is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Buitenkaag telt 425 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Buitenkaag hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.

Waterhardheid graadmeter

Kaart van place+Buitenkaag+Haarlemmermeer

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Rogier - Hoofddorp
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Buitenkaag

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden en dus het schoonmaken van de glazen douchewand accepteren.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Het is evenwel niet waar dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Buitenkaag waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Buitenkaag**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Buitenkaag

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Buitenkaag?

Zacht water wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt praktisch altijd voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Buitenkaag is het dus beslist nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.