i

Waterhardheid Bunnik

 • Zacht
  0
 • 6.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,90 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Bunnik. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Bunnik is 0,00 dH. Dit staat bekend als water.

Bunnik telt 6.680 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Bunnik bevindt zich in de gemeente Bunnik. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Bunnik

U kunt een hardheid van 6,90 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De gewaarwording van de bepaalde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Echter, het is onzin dat een waterhardheid van 6,90 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Bunnik waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,90 dH in Bunnik**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Bunnik

Rekensom voor 6,90 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Bunnik?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Bunnik is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,90 naar 0 Duitse graden te reduceren.