i

Waterhardheid Bunnik

 • Zacht
  0
 • 6.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Bunnik heeft een waterhardheid van om en nabij 6,90 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalkdeeltjes.

Bunnik biedt plaats aan 6.680 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Bunnik ligt in de gemeente Bunnik. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Bunnik

De betekenis van een bepaalde hardheid is zeer subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,90 dH "geen probleem" vinden en dus het ontkalken van de douche accepteren.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Het is evenwel onzin dat water van 6,90 dH zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Bunnik objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,90 dH in Bunnik**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Bunnik

Calculatie voor 6,90 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Bunnik?

Praktisch iedereen ervaart onthard leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Bunnik is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,90 naar 0 dH te verminderen.