i

Waterhardheid Buren

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 11.00 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het water in Buren is om en nabij de 11,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 11,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 35,24 kilogram kalkaanslag.

Buren telt 2.705 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Buren bevindt zich in de gemeente Buren. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving behoorlijk hard drinkwater Buren

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 11,00 dH "heel gewoon" vinden en het schrobben van de tegels accepteren.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat water van 11,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Buren objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 11,00 dH in Buren**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Buren

Berekening voor 11,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 11,00 dH x 180m3 = 35,24 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Buren?

Kalkvrij water wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Buren is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het drinkwater van 11,00 naar 0 dH terug te brengen.