i

Waterhardheid Burgerbrug

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Burgerbrug kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,00 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Burgerbrug is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Burgerbrug is een kleine woonplaats met 800 inwoners. Burgerbrug is onderdeel van de gemeente Schagen. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Burgerbrug

De ervaring van een gegeven hardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het ontkalken van de douche dulden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Burgerbrug objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Burgerbrug**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Burgerbrug

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Burgerbrug?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt dikwijls voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Burgerbrug is het dus zeker zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.