i

Waterhardheid Burgerbrug

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Burgerbrug. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Burgerbrug is een kleine woonplaats met 800 inwoners. Burgerbrug maakt deel uit van de gemeente Schagen. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Burgerbrug

De ervaring van een bepaalde hardheid is nogal persoonlijk. Iemand kan zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden en het schoonmaken van de badkamer accepteren.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Toch is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Burgerbrug objectief bepalen

Je kunt de mineralen in kraanwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Burgerbrug**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Burgerbrug

Calculatie voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Burgerbrug?

Praktisch iedereen ervaart kalkvrij water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruine restant komt dikwijls voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Burgerbrug is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.