i

Waterhardheid Burgerveen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Burgerveen. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Burgerveen is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Burgerveen biedt plaats aan 290 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Burgerveen maakt deel uit van de gemeente Haarlemmermeer. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid meter

Kaart van place+Burgerveen+Haarlemmermeer

"Review beoordeling: 7 uit 10"

Familie Vink - Hoofddorp
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Burgerveen

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 dH "OK" vinden en het schrobben van de tegels dulden.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Nochtans is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Burgerveen objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Burgerveen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Burgerveen

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Burgerveen?

Praktisch iedereen beleeft onthard kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Burgerveen is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.