i

Waterhardheid Burgh-Haamstede

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 Duitse graden. Zo hard is het water in Burgh-Haamstede. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Burgh-Haamstede telt 5.325 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Burgh-Haamstede bevindt zich in de gemeente Schouwen-Duiveland. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Burgh-Haamstede

U kunt hardheid van 6,38 dH misschien "prima" vinden. De indruk van de bepaalde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat water van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Burgh-Haamstede objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Burgh-Haamstede**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Burgh-Haamstede

Calculatie voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Burgh-Haamstede?

Een ieder ondervindt zacht drinkwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Burgh-Haamstede is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het water van 6,38 naar 0 dH te verminderen.