i

Waterhardheid Bussum

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Bussum minimaal. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Bussum is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Bussum telt 32.630 inwoners. Dit is een middelgrote woonplaats. Bussum bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Bussum.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Bussum

De waarneming van een gegeven hardheid is duidelijk subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het ontkalken van de glazen douchewand aanvaarden.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Evenwel is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Bussum waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Bussum**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Bussum

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Bussum?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Bussum is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.