i

Waterhardheid Bussum

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Bussum heeft een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 dH. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste hardheid in Bussum is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Bussum biedt plaats aan 32.630 inwoners. Het is een aardig grote woonplaats. Bussum is onderdeel van de gemeente Bussum. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Bussum

Mensen kunnen hardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden. De beleving van een vastgestelde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Toch is het onzin dat water van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Bussum objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Bussum**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Bussum

Calculatie voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Bussum?

Een ieder beleeft kalkvrij water als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Bussum is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.