i

Waterhardheid Buurmalsen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 11,50 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,90 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Buurmalsen. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Buurmalsen is 11,50 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Buurmalsen maakt deel uit van de gemeente Buren. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Buurmalsen

Mensen kunnen een hardheid van 4,90 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De perceptie van de bepaalde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,90 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Buurmalsen objectief duiden

Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,90 dH in Buurmalsen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Buurmalsen

Becijfering voor 4,90 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Buurmalsen?

Zacht water wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt meestal voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Buurmalsen is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 4,90 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.