i

Waterhardheid Buurmalsen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 11,50 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Buurmalsen is 4,90 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub kraanwater. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Buurmalsen is 11,50 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Buurmalsen is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Buurmalsen

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 4,90 dH wellicht "prima" vinden. De beleving van de vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Hoe dan ook is het onzin dat water met een hardheid van 4,90 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Buurmalsen waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 4,90 Duitse graden in Buurmalsen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Buurmalsen

Becijfering voor 4,90 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Buurmalsen?

Kalkvrij water wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt over het algemeen voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Buurmalsen is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,90 naar 0 Duitse graden terug te brengen.