i

Waterhardheid Buurmalsen (Geldermalsen)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,20 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Buurmalsen. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Buurmalsen is 9,20 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Buurmalsen telt 1.100 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Buurmalsen is onderdeel van de gemeente Geldermalsen. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Buurmalsen

Mensen kunnen hardheid van 7,00 dH "geen probleem" vinden. De indruk van een gegeven waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Evenwel is het niet waar dat water van 7,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Buurmalsen objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,00 Duitse graden in Buurmalsen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Buurmalsen

Berekening voor 7,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Buurmalsen?

Iedereen ervaart kalkvrij kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Buurmalsen is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 7,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.