i

Waterhardheid Buurmalsen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,20 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,00 dH. Zo hard is het water in Buurmalsen minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Buurmalsen is 9,20 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Buurmalsen biedt plaats aan 1.100 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Buurmalsen is onderdeel van de gemeente Geldermalsen. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid maat

Kaart van place+Buurmalsen+Geldermalsen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Mike van der Toolen - Meteren
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Buurmalsen

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,00 dH "prima" vinden en het ontkalken van de badkamer dulden.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water van 7,00 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Buurmalsen waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,00 dH in Buurmalsen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Buurmalsen

Becijfering voor 7,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Buurmalsen?

Iedereen ondervindt volledig zacht drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in streken met hard drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Buurmalsen is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het water van 7,00 naar 0 dH te reduceren.