i

Waterhardheid Callantsoog

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het kraanwater in Callantsoog ligt rond 6,00 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Callantsoog biedt plaats aan 2.495 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Callantsoog hoort bij de gemeente Schagen. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Callantsoog

Men kan hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Callantsoog objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Callantsoog**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Callantsoog

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Callantsoog?

Praktisch iedereen ervaart onthard kraanwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt gewoonlijk voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Callantsoog is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.