i

Waterhardheid Callantsoog

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Callantsoog minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Callantsoog is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Callantsoog is een kleine woonplaats met 2.495 inwonenden. Callantsoog maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Schagen.

Waterhardheid meter

Kaart van place+Callantsoog+Schagen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Jos Ebbers - Petten
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Callantsoog

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en het schoonmaken van de douchewand accepteren.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Toch is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Callantsoog objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Callantsoog**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Callantsoog

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Callantsoog?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Callantsoog is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.