i

Waterhardheid Capelle aan den IJssel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Capelle aan den IJssel is om en nabij de 4,98 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Capelle aan den IJssel is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Capelle aan den IJssel biedt plaats aan 66.030 inwonenden. Het is een vrij grote woonplaats. Capelle aan den IJssel ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Capelle aan den IJssel.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Capelle aan den IJssel

De waarneming van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 dH "heel gewoon" vinden en het schrobben van de glazen douchewand accepteren.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Echter, het is onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Capelle aan den IJssel waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Capelle aan den IJssel**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Capelle aan den IJssel

Berekening voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Capelle aan den IJssel?

Praktisch iedereen beleeft kalkvrij drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt meestal voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Capelle aan den IJssel is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.