i

Waterhardheid Capelle aan den IJssel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in Capelle aan den IJssel. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Capelle aan den IJssel is een tamelijk grote woonplaats met 66.030 inwonenden. Capelle aan den IJssel bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Capelle aan den IJssel.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Capelle aan den IJssel

U kunt hardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De ontvangst van een vastgestelde hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Echter, het is niet waar dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Capelle aan den IJssel objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Capelle aan den IJssel**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die juist, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met geheel zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Capelle aan den IJssel

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Capelle aan den IJssel?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine restant komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Capelle aan den IJssel is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 4,98 naar 0 dH te verminderen.