i

Waterhardheid Castricum

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Castricum. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Castricum is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Castricum is een vrij kleine woonplaats met 22.505 inwonenden. Castricum ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Castricum.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Castricum

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is zeer persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het (schoon)poetsen van de tegels accepteren.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Evenwel is het onzin dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Castricum objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Castricum**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Castricum

Berekening voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Castricum?

Een ieder ondervindt onthard leidingwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt doorgaans voor in plaatsen met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Castricum is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.