i

Waterhardheid Castricum

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Castricum heeft een waterhardheid van om en nabij 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Castricum biedt plaats aan 22.505 inwoners. Het is een redelijk kleine woonplaats. Castricum bevindt zich in de gemeente Castricum. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Castricum

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is nogal subjectief. U kunt zo een hardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schrobben van de tegels dulden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Castricum waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water meten en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Castricum**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Castricum

Berekening voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Castricum?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine bezinksel komt dikwijls voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Castricum is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.