i

Waterhardheid Cothen

 • Zacht
  0
 • 7.40 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Cothen kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 7,40 dH. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter kraanwater. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Cothen is een erg kleine woonplaats met 3.070 inwonenden. Cothen hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente Wijk bij Duurstede.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Cothen

De perceptie van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,40 Duitse graden "acceptabel" vinden en het (schoon)poetsen van de douche aanvaarden.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het niet waar dat water met een hardheid van 7,40 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Cothen waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,40 Duitse graden in Cothen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Cothen

Rekensom voor 7,40 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Cothen?

Praktisch iedereen beleeft volledig onthard kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Cothen is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 7,40 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.