i

Waterhardheid Cothen

 • Zacht
  0
 • 7.40 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,40 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Cothen. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter drinkwater. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Cothen is 0,00 Duitse graden. Dit geldt als water.

Cothen is een zeer kleine woonplaats met 3.070 inwoners. Cothen maakt deel uit van de gemeente Wijk bij Duurstede. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Cothen

De beleving van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Iemand kan zo een waterhardheid van 7,40 dH "prima" vinden en het schoonmaken van de glazen douchewand aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Evenwel is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,40 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Cothen waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,40 dH in Cothen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Cothen

Berekening voor 7,40 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Cothen?

Praktisch iedereen beleeft zacht water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Cothen is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 7,40 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.