i

Waterhardheid Cruquius

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het drinkwater in Cruquius minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Cruquius is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Cruquius biedt plaats aan 1.015 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Cruquius is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Cruquius

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,00 dH wellicht "OK" vinden. De indruk van de gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Cruquius objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Cruquius**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Cruquius

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Cruquius?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt normaliter voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Cruquius is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.