i

Waterhardheid Cruquius

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Cruquius kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste hardheid in Cruquius is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Cruquius is een kleine woonplaats met 1.015 inwoners. Cruquius maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Cruquius

U kunt hardheid van 6,00 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De betekenis van een bepaalde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Het is evenwel onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Cruquius objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water meten en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Cruquius**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Cruquius

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Cruquius?

Iedereen ervaart kalkvrij drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt het meest voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Cruquius is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.