i

Waterhardheid Culemborg

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 11.20 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Culemborg heeft een waterhardheid van minimaal 11,20 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 11,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 35,88 kilogram kalkaanslag.

Culemborg is een vrij kleine woonplaats met 27.685 inwonenden. Culemborg ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Culemborg.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving behoorlijk hard water Culemborg

Mensen kunnen hardheid van 11,20 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De betekenis van een gegeven hardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 11,20 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Culemborg waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 11,20 dH in Culemborg**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Culemborg

Becijfering voor 11,20 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 11,20 dH x 180m3 = 35,88 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Culemborg?

Een ieder ondervindt zacht water als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Culemborg is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 11,20 naar 0 dH te verminderen.