i

Waterhardheid De Bilt

 • Zacht
  0
 • 6.10 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het leidingwater in De Bilt bedraagt ongeveer 6,10 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalkvormende deeltjes.

De Bilt is een betrekkelijk kleine woonplaats met 10.465 inwoners. De Bilt is onderdeel van de gemeente De Bilt. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater De Bilt

De ervaring van een gegeven hardheid is kennelijk persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,10 dH "prima" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de kranen aanvaarden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Echter, het is niet waar dat een waterhardheid van 6,10 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid De Bilt waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,10 dH in De Bilt**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water De Bilt

Becijfering voor 6,10 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in De Bilt?

Zacht water wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in streken met hard leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats De Bilt is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het water van 6,10 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.