i

Waterhardheid De Bilt

 • Zacht
  0
 • 6.10 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,10 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in De Bilt. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in De Bilt is 0,00 Duitse graden. Dit staat bekend als water.

De Bilt biedt plaats aan 10.465 inwonenden. Dit is een naar verhouding kleine woonplaats. De Bilt ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente De Bilt.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater De Bilt

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,10 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De indruk van een vastgestelde hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Maar het is ook een fabeltje dat water met een hardheid van 6,10 dH zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid De Bilt waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,10 dH in De Bilt**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water De Bilt

Berekening voor 6,10 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in De Bilt?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats De Bilt is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,10 naar 0 Duitse graden terug te dringen.