i

Waterhardheid De Glind

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,90 dH
  HOOGSTE: 6,80 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in De Glind kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 5,90 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 kraanwater. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in De Glind is 6,80 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

De Glind is een kleine woonplaats met 610 inwonenden. De Glind bevindt zich in de gemeente Barneveld. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater De Glind

U kunt waterhardheid van 5,90 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De ervaring van een gegeven hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water van 5,90 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid De Glind objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 5,90 Duitse graden in De Glind**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid De Glind

Becijfering voor 5,90 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in De Glind?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats De Glind is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 5,90 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.