i

Waterhardheid De Glind

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,90 dH
  HOOGSTE: 6,80 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het drinkwater in De Glind is 5,90 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per 1000 liter kraanwater. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De maximale waterhardheid in De Glind is 6,80 dH. Dit is tamelijk hard water.

De Glind telt 610 inwoners. Het is een kleine woonplaats. De Glind bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Barneveld.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater De Glind

Sommige mensen kunnen een hardheid van 5,90 Duitse graden "OK" vinden. De betekenis van de gegeven hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 5,90 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid De Glind objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 5,90 Duitse graden in De Glind**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid De Glind

Rekensom voor 5,90 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in De Glind?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt meestal voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats De Glind is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 5,90 naar 0 dH te verminderen.