i

Waterhardheid De Goorn

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het water in De Goorn ligt rond de 10,36 dH. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

De Goorn is een kleine woonplaats met 3.055 inwonenden. De Goorn ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Koggenland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming behoorlijk hard drinkwater De Goorn

Mensen kunnen een waterhardheid van 10,36 dH "prima" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat een waterhardheid van 10,36 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid De Goorn objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 10,36 Duitse graden in De Goorn**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water De Goorn

Berekening voor 10,36 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in De Goorn?

Een ieder ondervindt volledig zacht water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt het vaakst voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats De Goorn is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 10,36 naar 0 dH te verminderen.