i

Waterhardheid De Goorn

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in De Goorn. Dit noemen we behoorlijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in De Goorn is 0,00 dH. Dit staat bekend als water.

De Goorn is een kleine woonplaats met 3.055 inwoners. De Goorn maakt deel uit van de gemeente Koggenland. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis behoorlijk hard drinkwater De Goorn

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 10,36 dH "prima" vinden en het boenen van de badkamer dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Niettemin is het onzin dat een waterhardheid van 10,36 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid De Goorn objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 10,36 Duitse graden in De Goorn**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid De Goorn

Berekening voor 10,36 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in De Goorn?

Iedereen ondervindt volledig zacht drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in gebieden met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats De Goorn is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 10,36 naar 0 Duitse graden terug te dringen.