i

Waterhardheid de Hoef

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in de Hoef heeft een waterhardheid van om en nabij 7,60 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalk.

de Hoef is een kleine woonplaats met 905 inwoners. de Hoef hoort bij de gemeente De Ronde Venen. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater de Hoef

Mensen kunnen hardheid van 7,60 dH wellicht "geen probleem" vinden. De indruk van de bepaalde hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,60 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid de Hoef objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 7,60 dH in de Hoef**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid de Hoef

Becijfering voor 7,60 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in de Hoef?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt over het algemeen voor in streken met kalkrijk water. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats de Hoef is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 7,60 naar 0 dH te verminderen.