i

Waterhardheid de Hoef

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,60 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in de Hoef. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk in elke kuub kraanwater. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

de Hoef is een kleine woonplaats met 905 inwonenden. de Hoef is onderdeel van de gemeente De Ronde Venen. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater de Hoef

De waarneming van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,60 dH "prima" vinden en daarmee het schrobben van de douche voor lief nemen.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Desalniettemin is het niet waar dat water van 7,60 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid de Hoef objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater meten en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 7,60 dH in de Hoef**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water de Hoef

Becijfering voor 7,60 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in de Hoef?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in streken met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats de Hoef is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 7,60 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.