i

Waterhardheid De Kwakel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in De Kwakel kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,00 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in De Kwakel is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

De Kwakel telt 3.920 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. De Kwakel is onderdeel van de gemeente Uithoorn. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater De Kwakel

Mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De waarneming van de vastgestelde hardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid De Kwakel waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in De Kwakel**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid De Kwakel

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in De Kwakel?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt doorgaans voor in streken met hard water. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats De Kwakel is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.