i

Waterhardheid De Lier

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in De Lier. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

De Lier telt 11.905 inwoners. Dit is een betrekkelijk kleine woonplaats. De Lier is onderdeel van de gemeente Westland. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater De Lier

Sommige mensen kunnen hardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De betekenis van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Evenwel is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid De Lier waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in De Lier**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid De Lier

Rekensom voor 4,98 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in De Lier?

Een ieder ervaart volledig onthard leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats De Lier is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 dH te verminderen.