i

Waterhardheid De Lier

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het water in De Lier minimaal. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in De Lier is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

De Lier telt 11.905 inwoners. Dit is een vrij kleine woonplaats. De Lier hoort bij de gemeente Westland. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater De Lier

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is zeer subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "heel gewoon" vinden en het (schoon)poetsen van de glazen douchewand aanvaarden.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Maar het is ook niet waar dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid De Lier objectief bepalen

Je kunt de mineralen in kraanwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in De Lier**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid De Lier

Becijfering voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in De Lier?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in regio’s met hard water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats De Lier is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.