i

Waterhardheid De Meern

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,60 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in De Meern. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.

De Meern biedt plaats aan 21.100 inwoners. Dit is een betrekkelijk kleine woonplaats. De Meern bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Utrecht.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater De Meern

Men kan hardheid van 7,60 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van een bepaalde waterhardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Water van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Maar het is ook onzin dat water van 7,60 Duitse graden zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid De Meern waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,60 dH in De Meern**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water De Meern

Rekensom voor 7,60 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in De Meern?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats De Meern is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 7,60 naar 0 Duitse graden te reduceren.