i

Waterhardheid De Meern

 • Zacht
  0
 • 7.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het water in De Meern bedraagt ongeveer 7,60 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH komt overeen met 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in De Meern is 0,00 dH. Dit staat bekend als water.

De Meern biedt plaats aan 21.100 inwonenden. Het is een naar verhouding kleine woonplaats. De Meern maakt deel uit van de gemeente Utrecht. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater De Meern

Sommige mensen kunnen een hardheid van 7,60 dH "heel gewoon" vinden. De betekenis van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 7,60 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid De Meern objectief bepalen

Je kunt de mineralen in drinkwater testen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,60 Duitse graden in De Meern**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water De Meern

Becijfering voor 7,60 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in De Meern?

Praktisch iedereen beleeft zacht kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt het meest voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats De Meern is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 7,60 naar 0 dH te verminderen.