i

Waterhardheid De Rijp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in De Rijp. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in De Rijp is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

De Rijp biedt plaats aan 4.000 inwoners. Het is een kleine woonplaats. De Rijp is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Alkmaar.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater De Rijp

U kunt hardheid van 6,00 dH misschien "acceptabel" vinden. De ontvangst van de bepaalde hardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Toch is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid De Rijp objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in De Rijp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid De Rijp

Calculatie voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in De Rijp?

Zacht water wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt dikwijls voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats De Rijp is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.