i

Waterhardheid De Rijp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in De Rijp. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

De Rijp is een kleine woonplaats met 4.000 inwoners. De Rijp ligt in de gemeente Alkmaar. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater De Rijp

De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is merkbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden en daarmee het schrobben van de badkamer voor lief nemen.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid De Rijp waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in De Rijp**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water De Rijp

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in De Rijp?

Praktisch iedereen beleeft kalkvrij leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt doorgaans voor in streken met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats De Rijp is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.