i

Waterhardheid De Waal

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in De Waal heeft een minimale waterhardheid van 6,00 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in De Waal is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

De Waal is een kleine woonplaats met 395 inwonenden. De Waal bevindt zich in de gemeente Texel. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater De Waal

De ervaring van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden en dus het schoonmaken van de glazen douchewand voor lief nemen.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Nochtans is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid De Waal objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in De Waal**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water De Waal

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in De Waal?

Iedereen ondervindt zacht leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt normaal gesproken voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats De Waal is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 dH te verminderen.