i

Waterhardheid De Waal

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het water in De Waal bedraagt ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

De Waal is een erg kleine woonplaats met 395 inwoners. De Waal maakt deel uit van de gemeente Texel. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater De Waal

De ontvangst van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden en het schrobben van de douche accepteren.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Aan de andere kant is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid De Waal objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in De Waal**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid De Waal

Rekensom voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in De Waal?

Praktisch iedereen beleeft volledig onthard leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats De Waal is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.