i

Waterhardheid De Zilk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in De Zilk. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

De Zilk is een zeer kleine woonplaats met 2.155 inwonenden. De Zilk maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Noordwijkerhout.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater De Zilk

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 dH "geen probleem" vinden. De betekenis van de vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Toch is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid De Zilk waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in De Zilk**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water De Zilk

Rekensom voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in De Zilk?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats De Zilk is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.