i

Waterhardheid De Zilk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het kraanwater in De Zilk minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in De Zilk is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

De Zilk is een kleine woonplaats met 2.155 inwoners. De Zilk ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Noordwijkerhout.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater De Zilk

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Iemand kan zo een waterhardheid van 4,98 dH "prima" vinden en het (schoon)poetsen van de douchewand accepteren.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Dat daargelaten is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid De Zilk objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in De Zilk**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met volledig zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid De Zilk

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in De Zilk?

Een ieder beleeft volledig zacht kraanwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats De Zilk is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.