i

Waterhardheid Delfgauw

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Delfgauw minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Delfgauw is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Delfgauw is een zeer kleine woonplaats met 9.260 inwonenden. Delfgauw maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Delfgauw

De beleving van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het schoonmaken van de tegels dulden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Maar het is ook niet waar dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Delfgauw waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Delfgauw**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Delfgauw

Berekening voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Delfgauw?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt doorgaans voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Delfgauw is het dus zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.