i

Waterhardheid Delfgauw

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Delfgauw heeft een waterhardheid van ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Delfgauw is een kleine woonplaats met 9.260 inwoners. Delfgauw bevindt zich in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Delfgauw

U kunt een hardheid van 4,98 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De gewaarwording van een gegeven hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Water met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Delfgauw waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Delfgauw**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Delfgauw

Berekening voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Delfgauw?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt in de regel voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Delfgauw is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.