i

Waterhardheid Den Bommel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Den Bommel. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Den Bommel is 9,41 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Den Bommel biedt plaats aan 1.675 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Den Bommel maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Goeree-Overflakkee.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Den Bommel

Iemand kan hardheid van 4,98 dH misschien "geen probleem" vinden. De ontvangst van de vastgestelde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Den Bommel waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Den Bommel**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Den Bommel

Becijfering voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Den Bommel?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt dikwijls voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Den Bommel is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.