i

Waterhardheid Den Bommel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Den Bommel heeft een waterhardheid van om en nabij 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Den Bommel is een kleine woonplaats met 1.675 inwonenden. Den Bommel bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Goeree-Overflakkee.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Den Bommel

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en dus het ontkalken van de douche accepteren.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Het is evenwel een verzinsel dat water van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Den Bommel objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 4,98 dH in Den Bommel**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Den Bommel

Rekensom voor 4,98 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Den Bommel?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Den Bommel is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.