i

Waterhardheid Den Burg

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het drinkwater in Den Burg is om en nabij de 6,00 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Den Burg biedt plaats aan 7.105 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Den Burg is onderdeel van de gemeente Texel. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Den Burg

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en het boenen van de glazen douchewand accepteren.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Den Burg objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 6,00 dH in Den Burg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Feit is dat alleen met volledig onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Den Burg

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Den Burg?

Een ieder beleeft volledig zacht drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine residu komt in de regel voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Den Burg is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.