i

Waterhardheid Den Burg

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het water in Den Burg. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Den Burg is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Den Burg is een kleine woonplaats met 7.105 inwoners. Den Burg is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Texel.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Den Burg

De indruk van een vastgestelde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchekranen accepteren.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Den Burg waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Den Burg**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met geheel zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Den Burg

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Den Burg?

Iedereen ervaart zacht leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Den Burg is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.